■رسانههای اجتماعی و «نوشتن»
ارتباطات و رسانه, تولید محتوا, فضاي سايبر, نشر الکترونيکي 22nd ژانویه 2025دکتر محمود بابائی
آیا رسانههای اجتماعی، ساختار زبان را تغییر میدهند؟
نوشتن یک محصول و تولید فرهنگی است و سبک نوشتاری ما منعکس کننده درک ما از زبان و همچنین بافت اجتماعی و ارزش های ما است.
ويژگيهاي فرهنگ سايبر و رسانههای اجتماعی موجب تغييراتي در ادبيات نوشتاري است. مانند قواعد نوشتن، کاربرد زبان مخفي/عاميانه، لحن، استفاده از شکلکها در متن، خطي يا غيرخطی بودن نوشتار.
ساختار متني که در رسانههای اجتماعی شکل ميگيرد، شامل نوع و اندازه قلم، فاصله سطرها، پاراگرافها، و رنگبندي متن است. اینها ازجمله اجزاء و عناصر اين ساختار هستند.
آنچه بیش از هر چیز جای تأمل دارد، سبک نگارش قالبهاي محتوايي متني است. آيا در نوشتارها/پستها، پیامها، از زبان رسمي استفاده ميشود يا زبان محاورهاي؟ بر پایه مطالعهای که پیش از رواج فراگیر رسانههای اجتماعی انجامشده، سبک نوشتاري رسمي، بر سبک نوشتاری محاورهای غلبه داشته است. اما این وضعیت اکنون کاملاً دگرگونشده و سبک نوشتاری عامیانه/غیررسمی، در رسانهای اجتماعی بیشتر خودنمایی میکند. به رويکرد ديگری هم باید اشاره کرد که نوعي تلفيق بين سبک محاورهاي در نوشتار و سبک رسمي است. این چالشها و دگرگونیها در ادامه این نوشتار پی میگیریم.
آنچه رخ داده است:
رسانههای اجتماعی و پلتفرمهای گوناگون، هرکدام به شکلی، روی سبک نوشتن کاربران اثر گذاشتهاند. ما میتوانیم این اثرها را اینچنین جمعبندی کنیم:
پیشگیری از پرگویی و رواج نوشتن «مختصر و مفید».
ترغیب به کوتاه و شیرین و شفاف نوشتن یک قاعده در رسانههای اجتماعی است. بهطورمعمول، کمتر رسانهای هست که به کاربرانش اجازه محتوای بسیار طولانی بدهد. در رسانههای اجتماعی، کاربران تشویق میشوند که «کم گویند وگزیده گویند». برخی مانند شبکه اجتماعی ایکس یا توییتر، کاربران را وامیدارند که در این پلتفرم، سخن/ پیام خود را در قالب جملات و کوتاه واژههای کمتری منتشر کنند. در سایر رسانههای اجتماعی هم کموبیش این محدودیت، موجب تغییر در سبک نوشتاری بسیاری از کاربران شده است. زیرا باید مقصود خود را در قالب واژههای کمتر و مناسبتری بیان کنند.
رواج زبان غیررسمی و عامیانه
ممکن است در برخی از زبانها، مفهوم «عامیانه نویسی» متفاوت باشد. در یک زبان ممکن است عامیانه نویسی به معنی استفاده از واژههای عامیانه (slang) و زبان و لحن کوچهبازاری باشد ولی ازنظر دستوری، در ساختار واژه و جمله تغییر ایجاد نشود؛ اما در زبان دیگر، مانند فارسی، غیررسمی و عامیانه نوشتن، کلاً سبک نوشتار و واژهها و گرامر زبان دستخوش تغییر میشود.
ازاینرو، باید پیامدهای تغییرات شگرفی که نوشتن در رسانههای اجتماعی از این دیدگاه موردتوجه قرار داد. تغییرات سبک و شیوه و گرامر نوشتن، در همه زبانها یکسان نیست.
فراگیر شدن نوشتن
چنین وضعیتی، در تاریخ بشر، بدون پیشینه است. در پلتفرمهای رسانههای اجتماعی، همه، بهنوعی ناگزیرند بنویسند؛ حتی اگر کم! کاری که پیشازاین با زبان انجام میشد، اکنون باید با ذهن انجام شود (با فرض استفاده نکردن از مبدلهای صوتی و متنی). همهکسانی که در رسانههای اجتماعی عضویت و حضور دارند، مهمترین نقش مشارکتیشان، نوشتن است. و این پیامد ظهور شبکههای اجتماعی است. نوشتن پیام، یا نوشتن برای پاسخ دادن و واکنش به پیامهای دیگران و رخدادهایی که در جریان است. این اشتراکگذاری و بازخوردهای آن، قطعاً یک جریان ایجاد میکند جریانی که ممکن است منجر به غلبه یک سبک نوشتن و لحن و کلیدواژهها و اصطلاحهای ویژه خودش باشد. این بستگی به زبان و پتانسیل آن دارد.
سایر اجزای پیام متنی
اکنون، نوشتن در پلتفرمهای رسانههای اجتماعی، فقط متن نیست که حامل پیام است. رنگ، علائم سجاوندی (اگر آنها را جزو متن ندانیم)، ایموجیها، عکس، ویدیو، و صوت هم در خدمت پیام هستند. برای شرح مقصود خود از دیگر رسانهها کمک گرفت. گاهی بهجای نوشتن یک جمله، برای بیان دیدگاه یا ابراز احساس، درج یک ایموجی کافی است. صرفنظر از جلوه زیباییشناختی این کار، انتقال پیام و مفهوم ترکیبی، از عمق و گستره بسیار برخوردار میشود.
پس، اکنون، سبک نوشتن، با این ترکیب و تلفیق، و با توجه به عناصر دیگر یک پیام ،میتواند متفاوت باشد. یعنی در نوشتن، نگاهی به جزء دیگر رسانه داشت که به درک یا تکمیل پیام کمک میکند.
آسان شدن تولید محتوای متنی
اشاره به اینکه میتوان صدا انسان را به متن تبدیل کرد (و برعکس نیز) و تولید متن از طریق گفتار را در رسانههای اجتماعی به خدمت گرفت، حاکی از تأثیر قطعی و مستقیم گفتار بر نوشتار است. این، معنیاش، رواج نوشتن عامیانه و غیررسمی است. پیشازاین، به کیفیت و عمق این تغییر، اشاره کردیم.
نکته مهم دیگر، رواج گسترده بهرهبرداری از «هوش مصنوعی» و ابزارهایی که در دسترس عموم است، میتواند شاهد دیگری باشد بر اینکه تولید محتوای متنی بسیار آسان شده است. اما آیا الگوی نوشتاری ابزارهای هوش مصنوعی غلبه پیدا میکند یا خیر، نمیتوان پیشبینی قطعی کرد.
مشارکتی شدن نوشتن و الگوی هماهنگسازی متن
در رسانههای اجتماعی، تبادل پیام به زبان مشترک بین کاربران، این پیامد را دارد که رعایت سبک نوشتاری که با پیام یا پیامهای دیگر سازگاری و هماهنگی داشته باشد، نوعی الزام عقلی و اخلاقی میشود. این سبک مشارکت در تبادل پیام، چهبسا که به خلق الگوهای نوشتاری ویژهای منجر شود. بازهم، اشارهکنیم که در این زمینه باید پتانسیل را در نظر گرفت. در اینجا، سلیقههای شخصی نوشتن، ممکن است به حاشیه رانده شوند و گزینهها و ترجیحهای شخصی، محدود گردند.
سرعت نوشتن
در رسانههای اجتماعی، گردش اطلاعات از چنان سرعتی برخوردار است که کاربران کمتر فرصت مییابند نوشتههای خود را به لحاظ گرامری و درستنویسی، بازبینی کنند.
ویراستاری هم در بین نیست. این ویژگی میتواند برای آسیبرساندن به زبان و خدشهدار کردن آن هشدارآمیز باشد
از این رو، پیداست که این سرعت بالای تولید محتوای متنی، بر روی کیفیت و شبک نگارش تأثیر میگذارد و ضرباهنگ ویژهای بدان میبخشد که شاید در زبانهای گوناگون، این ضرباهنگ متفاوت باشد.
سبک روایت
فضا و امکانات رسانههای اجتماعی، نویسنده را در سبک روایت گزارش و داستانش، تحت تأثیر قرار میدهد. دگیر نمیتوان انتظار داشت، کاربر رسانههای اجتماعی، حوصله خواندن مقدمههای توضیحی و مطالب کشدار را دارند. ماندگاری در این فضا، نیازمند رعایت ملزومات آن است؛ این ملزومات چیزی است که بر روی سبک نوشتاری نویسنده تأثیز بیچون و جرا میگذارد و او را ناگزیر میکند از سایر رسانهها نیز برای روایت داستان و افکار خود، بهره گیرد. آنچنانکه نویسنده قادر شود، کاربر رسانه اجتماعی را درگیر نوشته و فضای داستان یا محتوای کند.
تأثیرهای فرازبانی
تبادل محتوای متنی در رسانههای اجتماعی، محدود به یک زبان خاص نمیشود. مراوده بین زبانی و فرازبانی هم که موجب تأثیر بر نوشتن و نوشتار میشود هم رخ میدهد. مراودههای بین زبانی، اکنون به در دسترس بودن «مترجمهای ماشینی» مانند «مترجم گوگل» بسیار آسان شده است. واژهها وام داده میشوند و وام گرفته میشوند و در درازمدت، شاهد تغییراتی شگرفی در نوشتن خواهیم بود.
یکی از فعالیتهایی که فارغ از حوزه زبانی و نوشتاری خاص انجام میشود، رونق هشتگها (hashtags) و کلیدواژهها (keywords) است که موجب آفرینش عبارات و کوتاه-نوشتها واژگان نو، بیان کوتاه مفاهیم، خلق هویت، فراگیر شدن مفاهیم میشود.
چهبسا، چنین پدیدهای از نگاه خوشبینانه هم قابل تأمل باشد؛ بدین لحاظ که این پروسه را یک گام برای تکامل زبان با کمک سازوکارهای فناوری اطلاعات بدانیم. سخن گفتن در این زمینه، با توجه به گوناگونی و قدرت هر زبان، کار آسانی نیست و کاری است در حوزه تخصصی زبانشناسان و حوزه ادبیات.
سخن پایانی
اکنون میتوانیم بگوییم انحراف از ساختار سفت و سخت برای نوشتن روایت تا حد زیادی تحت تأثیر رسانهای است که برای درج و فرستادن پیام استفاده می شود. ممکن است واژههای کلید یک زبان، به دلیل سادهنویسی مفرط، حذف شوند؛ ساختار ظاهری نوشتهها دگرگون و تیترگذاری و فصلبندی دستخوش تغییر شود؛ نوشتههای زمخت ویرایش نشده بر رسانههای اجتماعی سلطه پیدا کنند؛ لحن و شیوه روایتگری را دچار محدودیت کنند؛ و در پایان تغییرات را شکل دهند که باید آن را در بستر کلان «تغییرات فرهنگی» مورد توجه قرار داد.
آیا این تغییرات در سبک نوشتن، ما را در آستانه تغییر در عرصههای دیگر قرار داده است؟
منابع
بابائي، محمود (آذر 1391). گزارش نهايي طرح پژوهشی: توليد محتوا در فضاي سايبر. مورد مطالعه: وبلاگستان فارسي. صندوق حمايت از پژوهشگران و فناوران کشور. معاونت علمي و فناوري. رياست جمهوری.
Harris, Joel Mark (2023) Social Media Writing: How Has Social Media Impacted Writing? In: https://ghostwritersandco.com/social-media-writing/ (retrieved: 20-1-2025).
Mailchimp Content Style Guide (2023) Writing for Social Media. In https://styleguide.mailchimp.com/writing-for-social-media/ (retrieved: 22-1-2025).
خلاصه انگلیسی : Abstract
Social Media and Writing
Dr. Mahmoud Babaei
Does Social Media Change the Structure of Language?
Writing is a cultural product, and our writing style reflects our understanding of language as well as our social context and values. The characteristics of cyberculture and social media have led to notable changes in written communication, including shifts in writing rules, the use of slang or colloquial language, tone, the use of emoticons of text.
The structure of text formed in social media encompasses various elements, such as font type and size, line spacing, paragraph structure, and text color. These components play a critical role in shaping communication on these platforms.
A significant aspect to consider is the style of writing used in different content formats. Are formal language and styles being utilized in posts and messages, or is colloquial language more prevalent? Prior to the rise of social media, formal writing predominated over informal styles. However, this trend has reversed; the informal, colloquial style is now more prominent in social media communications. Additionally, many writings now blend colloquial and formal styles.
In this article, we will explore the following challenges and changes brought about by social media:
-The shift from verbosity to “brief and useful” writing
The increased use of informal and slang language
The impact of social networks on writing practices
The role of other message components in writing
The ease of producing textual content
The collaborative nature of writing and text coordination
The speed of writing
The narrative style
Metalinguistic effects
These elements collectively illustrate the evolving landscape of writing in the context of social media.
دیدگاههای تازه