■ درباره توليد محتوا : وبلاگستان فارسي
ارتباطات و رسانه, فضاي سايبر, نشر الکترونيکي 9th آوریل 2013وبلاگها يكي از رايجترين بسترهاي ارتباطي در فضاي سايبر هستند. همچنين، وبلاگها، از منابع دانش فعاليتهاي بشر و حاوي اطلاعات با ارزشي مانند واقعيات، ديدگاهها و تجارب شخصي هستند؛ طي سالهاي اخير، وبلاگها مشهودترين پديده در فضاي سایبر بودهاند. ماهيت تعاملي وبلاگستان، منجر به ايجاد الگوي نوين تبادل پيام و ارتباطات بين فردي و گروهي شده است كه كاملاً با الگوي سنتي وب، متفاوت است. مطالعات پيشين نشان ميدهد كه مردم با پشتيباني شبكههاي ارتباطي وسيع، از وبلاگ براي حفظ و استحكام روابط بين خود و ديگران استفاده ميكنند.
سادگي و كفايت مهارتهاي فني ابتدايي براي استفاده، از جمله ويژگيهاي وبلاگها است. اين ويژگي، خود موجب گوناگوني بيشتر وبلاگها از نظر ساختار، امكانات ارتباطي، قالبهاي محتوا، ارائه و نمايش محتوا، و دسترسيپذيري آنها شده است. سرويسدهندگان وبلاگ، بنا به اهداف و خط و مشي تعيين شده خود، الگوهايي از طرح كلي و ساختار وبلاگ را به وبلاگنويس ارائه ميكنند. شايد اين طرح و قالب اوليه، براي آغاز وبلاگنويسي كفايت كند، اما امكانات ارتباطي، اشتراكگذاري و ارائه محتوا وبلاگها، ميتواند بسيار فراتر از «طرح اوليه» سرويسدهندگان وبلاگ باشد. آنچه كه شبكه وبلاگها را به عنوان بسترهاي گفتمان، حائز اهميت ميسازد، استفاده از امكانات تكامليافته ارتباطي براي تسهيل و ارتقاء سطح تعامل بين كنشگران در فضاي سايبر است.
موجوديت و اثرگذاري وبلاگستان مرهون محتواي آن است. اگرچه اين پديده ميتواند چرخشي جدي از فرهنگ شفاهي به سوي فرهنگ نوشتاري و مستند شده باشد، اما داوري در باره ماندگاري و اثربخشي آن زودهنگام است. تولید محتوا چرخه ارتباط را معنيدار نمود و بدان مفهوم ميبخشد. چرخه ارتباط در وبلاگستان با محوريت محتوا، وابسته به ابزارها و سازوكارهاي فني خاص فضاي سايبر است. از اين رو، ميتوان چنين برداشت كرد كه در توليد محتوا و معنابخشي آن به ارتباطات فضاي سايبر، افزون بر متغيرهاي انساني، سازوكارهاي وابسته به فناوريهاي نوين ارتباطي و اطلاعاتي نيز اثرگذار هستند.
اگر متغيرهاي دخيل در توليد محتوا را به دو گروه اصلي متغيرهاي انساني و متغیرهای مرتبط با فناوريهاي نوين تقسيم كنيم، به نظر ميرسد، ضمن حفظ اهميت و جايگاه فناوريهاي نوين در توليد محتوا و بسترسازي براي ارائه آن، بايد نقش عوامل انساني را در بروز رفتار مرتبط با توليد محتوا و استمرار آن برجستهتر ديد. فرهنگي كه روح علمي و زايش محتوا در آن نهادينه شده است، مستقل از فناوريهاي نوين، توليد محتوا به عنوان يك ارزش در آن يك ارزش تلقي ميشود. از اين رو، به نظر ميرسد فناوريهاي نوين ارتباطي و اطلاعاتي اين فرهنگ مولد را در نوزايي و توليد كمي محتوا مورد پشتيباني قرار خواهد داد. به هر حال، نميتوان نقش فناوريهاي نوين را در ايجاد بستر ارائه، زمینهسازی، و ترغيب كاربران در توليد محتوا ناديده انگاشت. روح علمي كه در فرايند روابط و كنشگريهاي رايج در اجتماعات آنلاين، شبكههاي اجتماعي و وبلاگستان به دست آمده و به عنوان ارزش به كاربران منتقل ميشود، ميتواند داراي پتانسيل ايجاد تحول در حوزه توليد محتوا باشد. در بررسي اين «نقشها» و «ارتباطات» ما در تحليل آنچه در حوزه توليد محتوا در وبلاگستان فارسي ميگذرد تواناتر ميسازد.
ضرورت توليد اطلاعات، درباره کميت و کيفيت محتواي وبلاگستان فارسي، و شفاف نمودن وضعيت موجود در حوزه توليد محتوا، منجر به اجراي پروژه « توليد محتوا در فضاي سايبر؛ مورد مطالعه: وبلاگستان فارسي» شد كه با پشتيباني صندوق حمايت از پژوهشگران همراه بود. از دو روش پيمايش و و توليد محتوا براي آزمون فرضيهها و پاسخ به پرسشها استفاده شد. يافتههاي پژوهش، از يک سو وجود نوعي رکود در توليد محتوا و رواج کپيبرداري وسيع از مطالب وبلاگها و سايتها، و از سوي ديگر، تنوع موضوعي، به ويژه استفاده از قالبهاي متنوع رسانهاي را نمايان کرد. افزون بر اين، فقر مهارتهاي فني و آنچه در علوم ارتباطات بدان «سواد رسانهاي» اطلاق شده و تناسب بين نوع رسانه، قالب محتوا، و مخاطب را مورد توجه قرار ميدهد، به شکل چشمگير در جامعه مورد مطالعه پديدار است.
دیدگاههای تازه